header
pic

 

 

pic

Hun | Eng | Deu

pic
pic pic


Archívumunkról
 

A MÁV Archívuma 2001-ben alakult. 2005-től önálló, erre a célra épült épületben működik. Az Archívumot a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. Menedzsment-támogatás és Ügyvitel szervezete működteti. Az Archívumban található a MÁV 10 évnél régebbi, nem selejtezhető iratainak és tervrajzainak legnagyobb része. 2001-től folyamatosan gyűjtjük össze és dolgozzuk fel a hat MÁV területi igazgatóság és a Vezérigazgatóság ügyiratait, illetve a MÁV legfontosabb tervtárait. Jelenleg mintegy 3 millió ügyirat és tervrajz van raktárainkban. Legnagyobb számban a MÁV Zrt. működéséhez szükséges dokumentumok (pl. pálya, híd, magasépítmény, gépészet, távközlő-, erősáramú- és biztosítóberendezés, ingatlan) vannak kezelésünkben. Emellett történeti értékű, valamint családtörténeti kutatásoknál használható dokumentumokat is őrzünk. 1845-ből származnak első forrásaink, de a vasútépítés hőskorából már mennyiségileg is számottevő iratanyagunk van. Kétszázezer fényképet és több mint ezer oktatófilmet számláló gyűjteményünk zömében a 2. világháború utáni időszakból származó felvételeket tartalmaz.
Irattárunk különlegessége, hogy az iratok jelentős része (2,5 millió dokumentum) kutatótermünkben digitalizált formában is kutatható. Az így feldolgozott iratok mennyisége folyamatosan bővül.Elérhetőség:

MÁV Szolgáltató Központ ZRt. Archívum

Budapest, XIII. ker. Nyugati pu.

Telefon: 061-511-4692, 061-511-4891

E-mail: leveltar@mav-szk.hu

Postacím: MÁV Szolgáltató Központ ZRt. Archívum
1087 Budapest, Könyves Kálmán krt. 54-60.

Ügyfélfogadás:

H-Cs: 8-16 óra

P: 8-14 óra


ÚJ: A hónap dokumentuma 2015 szeptember!

Életképek egy vasúti üzemi étkezdéből az 1940-es évek elejéről
 
http://www.mavcsoport.hu/mav-szk/tevekenyseg/honap-dokumentuma

Kérjük a kutatókat, hogy számla kiállítására az igényüket, legkésőbb zárás előtt 15 perccel jelezni szíveskedjenek!


Tisztelt Látogató!

A mavintezet.hu/leveltar címen elérhető honlapunk átmeneti időszak után megszűnik. Új webes elérhetőségünk az alábbi címre költözött: http://www.mavcsoport.hu/mav-szk/archivum

 

 
Látogatók száma:
Frissítve: 2015-09-17
pic